Portret ten voeten uit

Als u een portret ten voeten uit gaat maken, besteed dan meer aandacht aan de achtergrond. Boeiende achtergronden voegen veel toe, maar let er wel op dat de achtergrond niet te druk wordt en dus te veel afleidt van uw onderwerp. Dit laatste voorkomt u met een groter diafragma, dat de achtergrond onscherper maakt. Probeer eens f/4 in plaats van f/11. Bedenk tevens dat als u meer achtergrond in beeld krijgt dan u wilt hebben, u dit naderhand met een fotobewerkingssoftware en bij het afdrukken kunt bijsnijden.

Een portret met omgeving, waarin de geportretteerde(n) maar een onderdeel is (zijn) van het totale beeld, heeft vooral zin als u de persoon een context wilt geven. De achtergrond is bijna even belangrijk als het onderwerp, omdat die binnen het kader zoveel ruimte inneemt. Daarom hebt u misschien een kleiner diafragma nodig, zodat u zeker weet dat de details van achtergrond en omgeving scherp zijn. Veel fotografen gebruiken een lens met een vrij wijde hoek voor dit type portret. Ze komen zo vrij dicht op het hoofdonderwerp en krijgen tegelijkertijd veel achtergrond op de foto.

Fotobijschrift: Fotograaf Randy Olsen pakte zoveel mogelijk omgeving mee in zijn portretfoto van deze jonge vrouw in een kassahokje bij het Sun Pictures Theatre in Broome, Australië.Top 3 van de week
i am south africa carlakogelman 1 2 3


Meest bekeken

mistige-morgen-9 info_arrow
Hamer
Mistige morgen
zwammetjes-9 info_arrow
CemalKazankaya
Zwammetjes